Middelbrand Jacht Seaport Marina

IJmuiden, maandag 26 januari 2015

Rond kwart over 8 in de avond gingen de alarmontvangers van de vrijwilligers met de melding: ‘BASIS ALARM’ eenmaal ingedeeld bij de meldkamer bleek het te gaan om een brand op een zijlicht midden in de jachthaven. De centralist kon aangeven dat er al meerdere 112 meldingen zijn geweest en dat het schip aan de steiger lag en de bewoners veilig op de kant stonden.¬†Ter plaatse hebben wij ongeveer 150 meter aan slangen uit moeten rollen om de brand goed te kunnen blussen. tijdens het blussen van de brand zijn wij geassisteerd door de collega van Brandweer Velsen, de KNRM IJmuiden, KNRM Wijk aan Zee en de Reddingsbrigade IJmuiden. Tevens waren de politie en ambulancedienst ook ter plaatse.

Omdat het blussen vanaf de smalle steiger mede door de harde wind en het mogelijk omvallen van de hoge mast  bemoeilijkt werd is de hulp van de KNRM ingeroepen. Deze hebben met twee vaartuigen de brand bestreden vanaf het water. Door van twee kanten het vuur te bestrijden waren binnen enkele minuten de ergste vlammen verdwenen en kon er worden ingezet op het schip. De Reddingsbrigade IJmuiden heeft voor de veiligheid van het brandweerpersoneel gezorgd en als brughoofd gefungeerd om tussen de brandweer en KNRM via de marifoon contact te kunnen leggen.

Na ongeveer 4 uur actief bezig te zijn geweest hebben de vrijwilligers van IJmuiden als laatste de jachthaven verlaten.

Foto’s; Ernst van Zijl