Oefeningen bij IJRB

IJmuiden, 21 maart 2014

De afgelopen weken hebben de vrijwilligers van brandweer IJmuiden een aantal oefeningen gehad die of door de regio of door de post zelf zijn georganiseerd. Er is bijvoorbeeld door alle ploegen gezaagd in het recreatiegebied Spaarnwoude om geoefendheid met de kettingzaag te waarborgen en we zijn met de drie piketploegen om de week afgereisd naar Hoofddorp om daar in peletonsverband te oefenen.

Ook is er geoefend op de post van de IJmuider Reddingsbrigade, IJRB.
Op de post van de IJRB zijn werkzaamheden uitgevoerd door twee vrijwilligers in de berging van het pand ( om de oefening wat bijzondere aspecten te geven is afgesproken de berging als kelder te benaderen. Deze benadering geeft voor de brandweer een groter risico dan bij een ‘normale’ toetreding van een brand )

Tijdens de werkzaamheden door de IJRB is er brand ontstaan in de berging waardoor het hele pand zich snel vulde met rook en warmte. Bij aankomst zijn we direct op zoek gegaan naar de inmiddels vermiste slachtoffers die nog in het pand zouden zijn. één slachtoffer is beneden in de kelder gevonden, het andere slachtoffer boven.

Alle oefeningen die deze maand gedaan zijn hebben veel leerpunten opgeleverd om zo goed en veilig mogelijk hulp te kunnen bieden aan iedereen die dit nodig heeft.

Foto’s: Ernst van Zijl