Oefeningen bij IJRB

IJmuiden, 21 maart 2014

De afgelopen weken hebben de vrijwilligers van brandweer IJmuiden een aantal oefeningen gehad die of door de regio of door de post zelf zijn georganiseerd. Er is bijvoorbeeld door alle ploegen gezaagd in het recreatiegebied Spaarnwoude om geoefendheid met de kettingzaag te waarborgen en we zijn met de drie piketploegen om de week afgereisd naar Hoofddorp om daar in peletonsverband te oefenen.

Ook is er geoefend op de post van de IJmuider Reddingsbrigade, IJRB.
Op de post van de IJRB zijn werkzaamheden uitgevoerd door twee vrijwilligers in de berging van het pand ( om de oefening wat bijzondere aspecten te geven is afgesproken de berging als kelder te benaderen. Deze benadering geeft voor de brandweer een groter risico dan bij een ‘normale’ toetreding van een brand )

Tijdens de werkzaamheden door de IJRB is er brand ontstaan in de berging waardoor het hele pand zich snel vulde met rook en warmte. Bij aankomst zijn we direct op zoek gegaan naar de inmiddels vermiste slachtoffers die nog in het pand zouden zijn. één slachtoffer is beneden in de kelder gevonden, het andere slachtoffer boven.

Alle oefeningen die deze maand gedaan zijn hebben veel leerpunten opgeleverd om zo goed en veilig mogelijk hulp te kunnen bieden aan iedereen die dit nodig heeft.

Foto’s: Ernst van Zijl

Ademluchtoefening

IJmuiden, 29 mei 2012.

Afgelopen twee weken hebben de vrijwilligers van Post IJmuiden, ademluchtoefeningen gehouden in twee slooppanden aan de Engelmundusstraat. In deze panden werden de basisvaardigheden van het (geblindeerd) lopen met ademlucht beoefend.

– cirkelmethode (zoeken van een slachtoffer achter een deur),

– breedte verkenning,

– traplopen,

– communicatie,

– deurprocedure.

Foto’s: Ernst van Zijl.

Blustechniek

IJmuiden, 14 maart 2012.

Afgelopen dinsdagavond zijn de vrijwilligers van post IJmuiden naar het oefencentrum van de brandweer Velsen geweest. Hier werd instructie gegeven in blustechniek (gebruik straalpijp)  en de deurprocedure.

 

Foto’s: Ernst van Zijl.

Oefening “scheepsbrandbestrijding”

IJmuiden, 13 maart 2012.

De vrijwillige brandweer IJmuiden heeft dinsdagavond (06 maart)  een oefening gehouden in scheepsbrandbestrijding. De oefening vond plaats op de sleepboot Tempest. Er was brand uitgebroken in de machine kamer en er zou nog 1 persoon vermist worden. Leerdoelen waren;

– werken met het fireplan,

– communicatie

– brandbestrijding machinekamer.

 

Foto’s: Job van den Born.

Zaagoefeningen

IJmuiden, 22 januari 2012

Afgelopen zaterdag is de piketploeg van Post IJmuiden naar Spaarnwoude afgereisd om realistisch te oefenen met de motorkettingzaag. Onder begeleiding van een instructeur worden de ploegen weer bijgeschoold over het gebruik van de motorkettingzaag.

Foto’s: Post IJmuiden.

Oefening middel OGS

IJmuiden, 12 december 2011.

De afgelopen weken is er door de brandweer Velsen (beroeps & vrijwillig) een middel incident ongeval gevaarlijke stoffen (ogs) beoefend. De oefeningen werden gehouden op het opleidingsschip “Prinses Amalia”. Tijdens het verpompen van zoutzuur, treed er lekkage op aan een flens. Hierdoor raken diverse matrozen onwel door de zoutzuur dampen. De opdracht aan de eenheden was; redden van de matrozen en de lekkage stabiliseren.

Zie foto impressie:

Foto’s: Job van den Born.

Strandrijden

IJmuiden, 07 juli 2010.

Afgelopen drie maandagavonden hebben de chauffeurs van Post IJmuiden ervaring opgedaan in het rijden door mul zand. Het voertuig is voorzien  van 4 x 4 wielaandrijving en een bandenaflaatsysteem. Dit maakt het mogelijk om een incident op het strand te bestrijden en is ook geschikt in de duinen (Schoorl & Bergen).

  

Foto’s: Ko van Leeuwen.

Duikoefening

IJmuiden, 30 november 2009.

Afgelopen oefenavond is er een gezamelijke oefening geweest met de duikploeg (beroeps) Velsen. Doel van de oefening was om ondersteuning te bieden aan het duikteam bij een incident.  De melding betrof een verkeersongeval (aanrijding personenbus met fietser) aan de Loswal, eenmaal ter plaatse bleek er iemand in het water te liggen. Hierop rukte ook het duikteam uit. De TS heeft voorbereiding getroffen zodat de duikers snel te water konden.Nadat het slachtoffer uit het water was gehaald bleek er nog een persoon vermist te zijn. Werkzaamheden voor de TS zijn o.a: gereedmaken isolatiepakket voor slachtoffer, lichtdraaien op de werkplek, gereedmaken redbrancard en scheepvaartverkeer in de gaten houden (werkplek beveiligen). Na de oefening heeft er een evaluatie plaats gevonden.

 

Foto’s: Job van den Born.

Oefening “binnenbrand hoogbouw”.

IJmuiden, 03 oktober 2009.

Afgelopen week is er door de brandweer Velsen (beroeps & vrijwilligers) geoefend in de 12 hoogflat Keetberglaan. Deze flat staat op de nominatie om gesloop te worden en was bij uitstek geschikt om realistisch te oefenen (vuur en rook). Telkens werden twee oefeningen gelijktijdig uitgevoerd. Eén ploeg moest een binnenbrand bestrijden op een laag gelegen verdieping. Hierbij moesten de brandslangen via werplijnen omhoog worden gehezen. Ondertussen had een tweede ploeg de opdracht een binnenbrand te bestrijden op een hoger gelegen verdieping. Hiervoor moest gebruik gemaakt worden van de droge stijgleiding.
In beide woningen was sprake van een binnenbrand en een slachtoffer wat gevonden moest worden.
De gesloten voordeuren moesten worden ingebeukt. Voor de brandweerlieden was dit een een goede ervaring in het werken op smalle galerijen, waar men elkaar snel in de weg loopt, en het werken in een dikke rook in een daadwerkelijke woning in plaats van een oefenlocatie.

Foto’s: Ko van Leeuwen.

Strandrijden

IJmuiden, 05 juni 2009

Afgelopen donderdagavond hebben chauffeurs van Post IJmuiden instructie gehad in het rijden op het strand. Omdat zomers het strand vol staat met strandhuisjes, moet ook de brandweer hier hulp kunnen verlenen. Het voertuig is voorzien van een bandaflaatsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de bandenspanning naar 4 bar wordt gebracht. Hierdoor onstaat er meer grip op het zand. Onze eigen Jan de Rooy ging het strand verkennen.

 

Foto’s: Post IJmuiden.