Zeer grote brand Villa Sportiva

IJmuiden, maandag 18 april 2016

In de nacht van zondag op maandag rond tien voor één is brandweer IJmuiden gealarmeerd ter assistentie van de collegae’s van Velsen Zuid, Deze zijn enkele minuten eerder gealarmeerd voor een brand in Villa Sportiva aan de Zeeweg in IJmuiden.

Bij aankomst bleek het te gaan om een uitslaande brand in de leegstaande sportschool aan de Zeeweg, omdat de sportschool direct grenst aan grand cafe Labelle is deze direct door de medewerkers ontruimd. Al snel is de brand opgeschaald naar Zeer Groot, hierdoor zijn vele posten in de regio gealarmeerd om de brand te bestrijden.

Tijdens de brand raakte één persoon zwaar gewond, deze is overgebracht naar het ziekenhuis.

De brandweer is nog tot in de middag bezig geweest met het nablussen van de brand.

Autobrand Lage Bos

IJmuiden, 30 maart 2015

Maandag nacht rond 0100 uur zijn de vrijwilligers van brandweer IJmuiden gealarmeerd voor een autobrand aan de Lage Bos in IJmuiden. Al tijdens het uitrukken bleek dat het voertuig vrij stond geparkeerd naast een stuk duin.
Door snel twee ‘stralen’ lage druk af te leggen is de brand beperkt gebleven tot het voertuig en een klein stukje duin.

Het voertuig stond bij aankomst van de brandweer volledig in brand. De politie heeft in de loop van de dag onderzoek gedaan naar de brand.

Fotos; Ernst van Zijl

Middelbrand Vissersbootje Haringhaven

IJmuiden, woensdag 25 februari 2015

Tegen de klok van negen uur kregen de vrijwilligers van Brandweer IJmuiden samen met de collega’s van brandweer Velsen, de Officier van dienst en de Cobra Cold-cutter de melding te gaan naar een scheepsbrand in de haven van IJmuiden. Tijdens het aanrijden kregen wij van de meldkamer de informatie dat het om een klein vissersbootje zou gaan en dat er niemand meer aan boord van het bootje was.

Eenmaal ter plaatse lag het schip nog maar met één tros vast aan de kade. Met een lijn hebben wij het bootje vast weten te maken zodat deze niet nog verder de haven in kon drijven. Samen met de collega’s van Velsen hebben wij het bootje binnen een uur weten te blussen. Het nablussen is zorgvuldig gebeurd.

Foto’s; 112ijmond.nl

Middelbrand Jacht Seaport Marina

IJmuiden, maandag 26 januari 2015

Rond kwart over 8 in de avond gingen de alarmontvangers van de vrijwilligers met de melding: ‘BASIS ALARM’ eenmaal ingedeeld bij de meldkamer bleek het te gaan om een brand op een zijlicht midden in de jachthaven. De centralist kon aangeven dat er al meerdere 112 meldingen zijn geweest en dat het schip aan de steiger lag en de bewoners veilig op de kant stonden. Ter plaatse hebben wij ongeveer 150 meter aan slangen uit moeten rollen om de brand goed te kunnen blussen. tijdens het blussen van de brand zijn wij geassisteerd door de collega van Brandweer Velsen, de KNRM IJmuiden, KNRM Wijk aan Zee en de Reddingsbrigade IJmuiden. Tevens waren de politie en ambulancedienst ook ter plaatse.

Omdat het blussen vanaf de smalle steiger mede door de harde wind en het mogelijk omvallen van de hoge mast  bemoeilijkt werd is de hulp van de KNRM ingeroepen. Deze hebben met twee vaartuigen de brand bestreden vanaf het water. Door van twee kanten het vuur te bestrijden waren binnen enkele minuten de ergste vlammen verdwenen en kon er worden ingezet op het schip. De Reddingsbrigade IJmuiden heeft voor de veiligheid van het brandweerpersoneel gezorgd en als brughoofd gefungeerd om tussen de brandweer en KNRM via de marifoon contact te kunnen leggen.

Na ongeveer 4 uur actief bezig te zijn geweest hebben de vrijwilligers van IJmuiden als laatste de jachthaven verlaten.

Foto’s; Ernst van Zijl

Incidenten oud en nieuw

IJmuiden, jaarwisseling 2014 – 2015

Tijdens de jaarwisseling hebben de vrijwilligers van IJmuiden een aantal brandjes moeten blussen.

De opvallendste was een brandje in een boom ver in het duingebied van IJmuiden. Bij aankomst bleek dit een holle boom die in brand stond. de boom is door de vrijwilligers geblust en omgezaagd na inspectie van de beheerder van het duingebied.

Tijdens de jaarwisseling was het voor de vrijwilligers relatief rustig met 7 meldingen
1 maal automatische brandmelding
1 maal boombrand
3 maal containerbrand
1 maal buitenbrand in Haarlem

Foto’s: Job van den Born

Middelbrand Kaplanstraat

IJmuiden, dinsdag 23 december 2014

Dinsdag ochtend, rond 0435 uur, is er brand uitgebroken in een camper aan de Kaplanstraat in IJmuiden.
Tijdens de brand is de camper volledig verwoest en heeft een deel van een leegstaand pand aan de dokweg schade opgelopen.

Ter plaatse bleek de camper volledig in brand te staan, met twee stralen ‘middel druk’ hebben de vrijwilligers de camper en de beplating van het leegstaande pand geblust. De collega’s van brandweer Velsen hebben het leegstaande pand op brand gecontroleerd en vrij gemaakt van rook met een overdruk-ventilator.

Tijdens de blussing bleek een deel van het dak vlam te hebben gevat, dit dak is van asbest platen gemaakt waardoor de bevelvoerder een zogenaamde asbest procedure in gang heeft gezet. Tijdens deze procedure worden al het ingezetten materiaal en beschermende pakken goed schoongemaakt en in het gebied gehouden dat mogelijk besmet is met asbest ook een officier gevaarlijke stoffen is ter plaatse geweest om het asbest te catagoriseren en een gebied aan te wijzen dat gereinigd moet worden.

Nadat al het materiaal is schoongemaakt waren de vrijwilligers om 0730 uur weer inzet gereed.

Foto’s: 112 IJmond

Kleine brand in viskar

IJmuiden, 03 augustus 2014

Op zondagavond rond kwart voor 12 zijn de vrijwilligers van brandweer IJmuiden gealarmeerd voor een brand in een viskar aan de Planetenweg in IJmuiden.
Bij aankomst bleek er rook uit de viskar te komen. Na het openen van de toegangsdeur bleek al snel dat het een klein brandje betrof in de viskar zelf.
Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk.

Foto’s: 112 IJmond

Middelbrand Ruyterstraat

IJmuiden, 22 juli 2014

Dinsdag om 21:53 uur zijn de vrijwilligers van brandweer IJmuiden gealarmeerd voor een middelbrand aan de de Ruyterstraat in IJmuiden.
De beroepsploeg van Velsen-Zuid was reeds ter plaatse met een tankautospuit en een hoogwerker.  Aan de achterzijde van de woning troffen deze een uitslaande brand aan.

Brandweer IJmuiden heeft zich geconcentreerd op de naastgelegen woningen om doorslag te voorkomen. Ook zijn een aantal huisdieren gered.
Om onder de pannen te kunnen blussen zijn er een aantal dakpannen verwijderd.

 

Foto’s Ernst van Zijl

Buitenbrand Strandweg

IJmuiden, 04 juli 2012.

Woensdagnacht komt er bij de meldkamer een melding binnen over rookontwikkeling aan de strandweg. Hier op rukt de 648 van Post IJmuiden uit. Ter plaatse blijkt het om een drijvend clubhuis te gaan aan de Rondweg. Er wordt direct middelbrand gemaakt omdat er niet direct een ondergrondse brandkraan beschikbaar is. De autospuit van Velsen Zuid heeft vanaf openwater de 648 gevoed. Na ongeveer 2 uur was men de brandmeester.

Inzet brandweer: Drie stralen lagedruk.

Foto’s en film: Ernst van Zijl.

watch?v=gJLyrKutc9M

Autobrand Waalstraat

IJmuiden, 24 juli 2012.

Zondagnacht gaan om 00:12 uur de pager af voor een autobrand in de Waalstraat. Bij aankomst staat de auto volledig in de brand. Oorzaak is vermoedelijk brandstichting.

Inzet brandweer: Twee lagedruk.

Foto’s: Ernst van Zijl.