Zeer grote brand Villa Sportiva

IJmuiden, maandag 18 april 2016

In de nacht van zondag op maandag rond tien voor één is brandweer IJmuiden gealarmeerd ter assistentie van de collegae’s van Velsen Zuid, Deze zijn enkele minuten eerder gealarmeerd voor een brand in Villa Sportiva aan de Zeeweg in IJmuiden.

Bij aankomst bleek het te gaan om een uitslaande brand in de leegstaande sportschool aan de Zeeweg, omdat de sportschool direct grenst aan grand cafe Labelle is deze direct door de medewerkers ontruimd. Al snel is de brand opgeschaald naar Zeer Groot, hierdoor zijn vele posten in de regio gealarmeerd om de brand te bestrijden.

Tijdens de brand raakte één persoon zwaar gewond, deze is overgebracht naar het ziekenhuis.

De brandweer is nog tot in de middag bezig geweest met het nablussen van de brand.

Man vast in zand

IJmuiden, woensdag 09 december 2015

Woensdagavond rond kwart voor 9 zijn de vrijwilligers van Brandweer IJmuiden samen met de Reddingsbrigade IJmuiden door de meldkamer gealarmeerd omdat een persoon mogelijk weg was gezakt in het zand.
Bij aankomst bleek de man tussen drie Basalt blokken gezakt omdat het zand dat daar tussen lag weg was gezakt. Na verwoede pogingen de man los te krijgen met mankracht hebben wij opgeschaald naar ‘middel incident’. Door deze opschaling zijn onze collages uit Velsen-Zuid gealarmeerd met de tankautospuit en de HV.

Na hulp van de bemanning van de tweede tankautospuit en de HV is de man na enkele uren bevrijdt. De KNRM heeft verlichting verzorgd vanaf het water en het medisch personeel van de ambulancedienst en het traumateam hebben de man continu in de gaten gehouden..

Foto’s; 112-IJmond

Plofkraak

IJmuiden, 23 april 2015

Rond half 5 in de vroege morgen zijn de vrijwilligers van brandweer IJmuiden gealarmeerd voor een meting bij een geldautomaat aan de Celsiusstraat in IJmuiden.
Eenmaal terplaatse bleek de pinautomaat doelwit te zijn geweest van een plofkraak, de politie was reeds ter plaatse.

In verband met de explosie is de brandweer opgeroepen om metingen te verrichten op het aanwezig zijn van gevaarlijke stoffen. De brandweer heeft geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Foto’s; 112-IJmond

Autobrand Lage Bos

IJmuiden, 30 maart 2015

Maandag nacht rond 0100 uur zijn de vrijwilligers van brandweer IJmuiden gealarmeerd voor een autobrand aan de Lage Bos in IJmuiden. Al tijdens het uitrukken bleek dat het voertuig vrij stond geparkeerd naast een stuk duin.
Door snel twee ‘stralen’ lage druk af te leggen is de brand beperkt gebleven tot het voertuig en een klein stukje duin.

Het voertuig stond bij aankomst van de brandweer volledig in brand. De politie heeft in de loop van de dag onderzoek gedaan naar de brand.

Fotos; Ernst van Zijl

Middelbrand Vissersbootje Haringhaven

IJmuiden, woensdag 25 februari 2015

Tegen de klok van negen uur kregen de vrijwilligers van Brandweer IJmuiden samen met de collega’s van brandweer Velsen, de Officier van dienst en de Cobra Cold-cutter de melding te gaan naar een scheepsbrand in de haven van IJmuiden. Tijdens het aanrijden kregen wij van de meldkamer de informatie dat het om een klein vissersbootje zou gaan en dat er niemand meer aan boord van het bootje was.

Eenmaal ter plaatse lag het schip nog maar met één tros vast aan de kade. Met een lijn hebben wij het bootje vast weten te maken zodat deze niet nog verder de haven in kon drijven. Samen met de collega’s van Velsen hebben wij het bootje binnen een uur weten te blussen. Het nablussen is zorgvuldig gebeurd.

Foto’s; 112ijmond.nl

Middelbrand Jacht Seaport Marina

IJmuiden, maandag 26 januari 2015

Rond kwart over 8 in de avond gingen de alarmontvangers van de vrijwilligers met de melding: ‘BASIS ALARM’ eenmaal ingedeeld bij de meldkamer bleek het te gaan om een brand op een zijlicht midden in de jachthaven. De centralist kon aangeven dat er al meerdere 112 meldingen zijn geweest en dat het schip aan de steiger lag en de bewoners veilig op de kant stonden. Ter plaatse hebben wij ongeveer 150 meter aan slangen uit moeten rollen om de brand goed te kunnen blussen. tijdens het blussen van de brand zijn wij geassisteerd door de collega van Brandweer Velsen, de KNRM IJmuiden, KNRM Wijk aan Zee en de Reddingsbrigade IJmuiden. Tevens waren de politie en ambulancedienst ook ter plaatse.

Omdat het blussen vanaf de smalle steiger mede door de harde wind en het mogelijk omvallen van de hoge mast  bemoeilijkt werd is de hulp van de KNRM ingeroepen. Deze hebben met twee vaartuigen de brand bestreden vanaf het water. Door van twee kanten het vuur te bestrijden waren binnen enkele minuten de ergste vlammen verdwenen en kon er worden ingezet op het schip. De Reddingsbrigade IJmuiden heeft voor de veiligheid van het brandweerpersoneel gezorgd en als brughoofd gefungeerd om tussen de brandweer en KNRM via de marifoon contact te kunnen leggen.

Na ongeveer 4 uur actief bezig te zijn geweest hebben de vrijwilligers van IJmuiden als laatste de jachthaven verlaten.

Foto’s; Ernst van Zijl

Incidenten oud en nieuw

IJmuiden, jaarwisseling 2014 – 2015

Tijdens de jaarwisseling hebben de vrijwilligers van IJmuiden een aantal brandjes moeten blussen.

De opvallendste was een brandje in een boom ver in het duingebied van IJmuiden. Bij aankomst bleek dit een holle boom die in brand stond. de boom is door de vrijwilligers geblust en omgezaagd na inspectie van de beheerder van het duingebied.

Tijdens de jaarwisseling was het voor de vrijwilligers relatief rustig met 7 meldingen
1 maal automatische brandmelding
1 maal boombrand
3 maal containerbrand
1 maal buitenbrand in Haarlem

Foto’s: Job van den Born

Auto over rotonde

IJmuiden, maandag 29 december 2014

Maandag avond, rond tien voor acht, zijn de vrijwilligers van brandweer IJmuiden gealarmeerd voor een ongeval met letsel aan de Dokweg in IJmuiden.

Aangekomen bij het ongeval bleek een voertuig rechtdoor over de rotonde gereden te zijn.
Omdat de rotonde is uitgerust met een stalen circel is het voertuig door het eerste deel van de circel gelanceerd en tegen het tweede deel tot stilstand gekomen.

De brandweer heeft het voertuig gecontroleerd en de accu onklaar gemaakt, de bestuurder was namelijk al door het ambulancepersoneel ter plaatsen uit het voertuig gehaald in samenwerking met de politie.

Foto’s: Job van den Born

Middelbrand Kaplanstraat

IJmuiden, dinsdag 23 december 2014

Dinsdag ochtend, rond 0435 uur, is er brand uitgebroken in een camper aan de Kaplanstraat in IJmuiden.
Tijdens de brand is de camper volledig verwoest en heeft een deel van een leegstaand pand aan de dokweg schade opgelopen.

Ter plaatse bleek de camper volledig in brand te staan, met twee stralen ‘middel druk’ hebben de vrijwilligers de camper en de beplating van het leegstaande pand geblust. De collega’s van brandweer Velsen hebben het leegstaande pand op brand gecontroleerd en vrij gemaakt van rook met een overdruk-ventilator.

Tijdens de blussing bleek een deel van het dak vlam te hebben gevat, dit dak is van asbest platen gemaakt waardoor de bevelvoerder een zogenaamde asbest procedure in gang heeft gezet. Tijdens deze procedure worden al het ingezetten materiaal en beschermende pakken goed schoongemaakt en in het gebied gehouden dat mogelijk besmet is met asbest ook een officier gevaarlijke stoffen is ter plaatse geweest om het asbest te catagoriseren en een gebied aan te wijzen dat gereinigd moet worden.

Nadat al het materiaal is schoongemaakt waren de vrijwilligers om 0730 uur weer inzet gereed.

Foto’s: 112 IJmond